Cum protejează şi ajută planta Moringa în cazul diabetului?
Moringa este folisită în medicina populară din India ca leac împotriva diabetului. Şi Spitalul Universitar din Dakar, Senegal a efectuat un sondaj în rândul pacienţilor pe tema consumului de plante medicinale.
Din totalul de 41 de plante numite, Moringa s-a dovedit a fi cea mai des utilizată planta medicinală, ea fiind numită în 65,9 % din cazuri. Frunzele de Moringa conţin elemente ce reduc glicemia. Cromul, de exemplu, ajută la multiplicarea efectului insulinei.
Cromul favorizează asimilarea glucozei în celulele din sânge.
Magneziul are efecte asemănătoare. Dacă nivelul de magneziu e ridicat, riscul de îmbolnăvire de diabet se reduce cu o treime (v.şi prof. Wolfgang Vierling, Universitatea Tehnică München, în „Jurnalul medicilor“ din 10.06.2008).
Cercetările au demonstrat că aproape toţi diabeticii au lipsă de zinc. În cazul lipsei de zinc, celulele beta, care produc insulină în pancreas, nu mai funcţionează optim.
Lipsa de zinc poate fi o cauză a îmbolnăvirii de diabet.
Consumul de zinc poate creşte în schimb în cazul diabeticilor producţia de insulină. Frecvent bolnavilor de diabet le lipsesc şi vitaminele B, acestea fiind epuizate în consumul de carbohidraţi şi pentru reglarea nivelului glicemiei.
Carenţa de vitamine B afectează pancreasul.
Toate aceste substanţe se găsesc în Moringa.
În special vitaminele B precum tiamina, niacina, pipridoxina, cobalamina (B 12 ) şi acidul folic sunt foarte importante pentru diabetici.
Tiamina şi niacina au un rol cheie în metabolismul zahărului. Tiamina e parte componentă a factorului de toleranţă la glucoză FTG şi în consecinţă controlează nivelul glicemiei.
Lipsa vitaminelor E şi C poate provoca de asemenea diabet.
Vitamina C poate regla glicemia, poate întări vasele sanguine mici şi reduce riscul de infarct.
Vitamina E poate reduce cantitatea de insulină necesară şi formarea de cheaguri şi rulouri caracteristica diabetului.
Şi acizii graşi Omega-3, ce se găsesc de asemenea în planta Moringa, protejează împotriva diabetului.
Atunci când copiii consumă o cantitate suficientă de acizi graşi Omega-3, riscul lor de a se îmbolnăvi de diabet scade cu 55 %. Şi acizii graşi din planta Moringa împiedica apariţia fenomenului de insuliono-rezistenţa.
Cum pot influenţeaza antioxidanţii numeroşi, ce se găsesc concentraţi în planta Moringa, în mod pozitiv glicemia?
Stresul oxidativ ( se refera la producerea de radicali liberi si, implicit, la initierea unor reactii de oxidare, in urma carora sunt agresate membranele si organitele celulare) duce la deteriorarea şi dispariţia celulelor producătoare de insulină şi încetineşte evoluţia diabetului.
Antioxodanţii reduc daunele oxidării. Radicalii liberi joacă un rol important în apariţia diabetului mellitus.
Unii oameni văd în diabet un sinonom al stresului oxidativ. Stresul oxidativ e atât cauză cât şi consecinţă a îmbolnăvirii de diabet. În cazul unei cercetări desfășurate în Japonia s-a demonstrat că tolerenţa la glucoză s-a îmbunătăţit semnificativ atât la şobolanii bolnavi de diabet cât şi la cei sănătoşi atunci când au fost hrăniţi cu Moringa (v. „Journal Clinical Biochemical Nutrition“ din mai 2007). Aceasta s-a datorat probabil fibrelor din frunze şi bioflavonoidelelor precum și quercetina, întrucât acestea încetinesc asimilarea glucozei prin mucoasă.
Dr. Alfred Vogel a recomandat diabeticilor în cartea sa de referinţă „Micul doctor” să consume hrean, ceapă şi creson, întrucât aceste plante aromatice au efecte benefice asupra pancreasului.
La fel şi Moringa, numită şi „copacul hrean”.
Numeroase cercetări demonstrează efectul benefic al plantei de Moringa în prevenirea şi combaterea diabetului.
Specialiştii în nutriţie recomandă „alimente cu un conţinut ridicat de amidon şi fibre cum ar fi legumele, fructele şi salata“, scrie Susanne Arndt în „Proprietăţile curative ascunse din alimentele noastre“.
Moringa conţine amidon, fibre şi este cea mai sănătoasă plantă din lume.