Ficatul are mai mult de 600 de functii in organism, fiind organul cel mai complex. Acestea sunt, printre altele, reciclarea celulelor rosii, depozitarea vitaminei K, necesara sangelui si cicatrizarii.
Dar ficatul elimina in primul rand toxinele din factorii poluanti din mediu si aditivii din alimentele consummate.”Deseul” care ajunge in organism este transformat de ficat si “dezamorsat”.
In present avem de-a face cu mai multi aditivi alimentari decat stramosii nostrii. Anual ne confruntam cu aproximativ 10000 legaturi chimice noi cu care ficatul nostru trebuie sa se acomodeze. De aceea majoritatea adultilor au ficatul marit si intarit. In trecut ficatul intarit era un fenomen specific alcoolicilor si astfel se vorbea de hepatita alcoolica. In ziua de azi fenomenul poate fi observant si in cazul persoanelor care nu consuma deloc alcool. Responsabili sunt poluarea si pesticidele, colesterolul din mancarea fastfood, aditivii chimici, colorantii, potentiatorii de aroma, alcoolul, cortizonul si celelalte medicamente, deseurile care se produc in cazul infectiilor, inflamatiilor si a diabetului.
Circa 30% din populatie are un ficat gras, iar la persoanele supraponderale si diabetic procentajul depaseste 50%. Un ficat gras, acoperit de un strat de grasime nu-si mai poate indeplini pe deplin functiile de valorificare a hranei,coagulare a sangelui, reglare hormonala, productia de fier si proteine in sange. Oamenii cu un ficat gras sufera mai des de diabet si infarct.
Ficatul nu dispune de receptori pentru durere, astfel ca nu simtim cand ficatul este suprasolicitat. De aceea se spune ca durerea de ficat este oboseala.
Tratament naturist ficat
De ce sprijina Moringa ficatul si functiile sale vitale? Substantele sale amare stimuleaza arderea grasimiilor si a depozitelor de grasime, luptand astfel impotriva obezitatii. Fibrele intaresc flora intestinala si ca urmare intestinal produce mai putine gaze daunatoare ficatului. Mineralele din Moringa elibereaza organismul de acizii rezultati in procesul metabolic. Proteinele din Moringa, metionina si colina, ajuta la detoxifierea si degresarea ficatului. Manganul include grasimea in exces in procesul metabolic. Zincul creste viteza de descompunere a alcoolului. Seleniul si sulful fac de asemenea parte din compozitia chimica a plantei Moringa si protejeaza ficatul de radicalii liberi si de toxinele celulare.
Cromul optimizeaza efectul insulinei si impiedica transformarea unei cantitati exagerate de zahar in grasime care ar suprasolicita ficatul. Vitaminele B descompun toxinele, zaharul, alcoolul si decongestioneaza ficatul. Si acizii grasi Omega sprijina ficatul reducand nivelul colesterolului. Vitamina E protejeaza ficatul intrucat impiedica oxidarea grasimilor. Moringa mentine nivelul glutationului la un nivel ridicat si protejeaza celulele ficatului de radicalii liberi.
Studii arata ca extractul din Frunze de Moringa protejeaza impotriva daunelor provocate de medicamentele anti-tuberculoza, chiar de cele provocate de radiatii si de excesul de alcool.