Iata ce contine arborele Moringa:
Antioxidanti
Radicalii liberi sunt cei mai mari dusmani ai sanatatii noastre, cei care provoaca imbatranirea prematura si cauzele principale ale bolilor cornice.
Daunele provocate de radicalii liberi pericliteaza si viata neuronilor, conducand astfel la boli cum ar fi Alzheimer, Parkinson si scleroza laterala amiotrofica.
Antioxidantii sunt contracandidatii radicalilor liberi. Acestia pun la dispozitia radicalilor liberi, electroni pentru a-i stabiliza si a-i neutraliza.
Radicalii liberi conduc la o imbatranire timpurie, la boli precum cancerul, diabetul sau artrita si la bolile degenerative ale creierului.
Creierul produce mai multi radicali liberi decat alte organe de aceea are nevoie de mult oxigen si de substante nutritiv 60% din masa uscata a creierului este formata din grasime, iar grasimile se afla in pericol sa devina rancede prin oxidare datorita oxigenului.
Jean Carper spune: ”Salveaza-ti creierul, mananca fructe si legume”
Aceste alimente contin o cantitate mare de antioxidanti cm ar fi vit.C, vit.E, beta-caroten ca licopina si zeaxantina, coenzima Q10, enzimele, polizaharidele, flavonoizii si polifenolnii. Acesti antioxidanti protejaza corpul impotriva cancerului si creierul impotriva degenerarii si distrugerii.
Prin testul ORAC poate fi masurata puterea antioxidanta a diferitelor tipuri de fructe si legume.(vezi cap. ORAC)
Moringa contine multi polifenoli care au de asemenea un efect antioxidant.
Despre Frunzele proaspete de Moringa se stie : contin 680mg polifenoli/100gr iar frunzele uscate contin 3470mg/100gr.
In 100gr frunze uscate de Moringa Oleifera se regasesc 3960mg de flavonoizitotali cu efect antioxidant.
Zeatina un puternic antioxidant.
Minerale
De asemenea si mineralele,care reprezinta samburele vietii,se regasesc din plin in planta Moringa. Corpul nostru este format in materie de 5% minerale.
Daca in urma cu 50 de ani toate aceste necesitati erau extrase din hrana vegetala, acum, datorita substantelor folosite in culture procentele de sanatate din fructe si legume au scazut simtitor.
Cercetatorii au creat tipuri de plante cu aspect placut si care sa reziste o perioada indelungata la depozitare, dar au trecut cu vederea continutul de minerale si microelemente astfel ca broccoli au pierdut 75% din calciu, capsunii au pierdut 55% calciu, spanacul 60% fier, portocalele 67% fier.
Frunzele de Moringa Oleifera au un continut variat de minerale si vitamine vitale vietii. Cu numai 25 gr de pulbere de frunze Moringa puteti acoperi 41% din necesarul zilnic de calciu,peste 125% din cantitatea recomandata de calciu,60% din cantitatea recomandata de magneziu si 71% din cantitatea de fier.Frunzele Moringa Oleifera contin 260mg caliu pe 100gr,iar pulberea de frunze uscate contine 1300mg in 100gr. Caliul este un mineral recomandat pentru prevenirea si combaterea stresului,deoarece reduce efectul adrenalinei.Acest mineral asigura o buna digestie deoarece stimuleaza peristaltismul intestinal.,fortifica inima, asigura contractii regulate ale inimii,scazand astfel riscul producerii unui infart.
Frunzele Moringa Oleifera contin 440mg calciu /100gr in timp ce spanacul contine 120,branza 480,fasolea 60 iar nucile 70mg.
Persoanele care incearca sa asigure necesarul de calciu din produse de origine animala, fac o mare gresala, deoarece proteina animala contine calciu, dar aceiasi proteina supraacidifica organismul, deoarece prin metabolism se creeaza acizi pe care corpul ii neutralizeaza prin calciul eliberat din oase. Plantele ajuta la bazificarea corpului,de aceea pe termen lung, plantele reprezinta optiunea corecta pentru profilaxia osteoporozei.
In unele tari de pe glob, cum ar fi China, Japonia, unde consumul de branzeturi obtinute din lapte provenit de la animale,a fost redus,osteoporoza este aproape necunoscuta.
Zinc si mangan se regasesc din plin in arboreal Moringa.Zincul este important pentru sistemul nostrum imunitar, ajutand functiei a peste 200 de enzime.
Zincul grabeste vindecarea ranilor,este responsabil pentru stocarea insulinei reinnoirea celulelor si coordonarea nervilor,a creierului si a activitatii musculare,sustine cresterea normala si dezvoltarea fetusilor si a copiilor.
Zincul este folosit in tratarea bolilor de piele si a caderii parului.Manganul activeaza diferite enzime care ajuta digestiei si productiei de hormoni sexuali. Cea mai mare cantitate de mangan se afla in oase,ficat,pancreas si creier.Cantitatea zilnica recomandata adultilor este de 2 – 5 mg. Moringa contine 5mg Mangan in 100gr de frunza sau in 50gr de pulbere de frunza.
Magneziu este si el un mineral important iar pulberea Moringa contine pana la 370mg/100gr. 60% din continutul de magneziu al corpului se regaseste in oase si dinti, dar si in muschi. Magneziul ajuta la scaderea hipertensiunii, protejaza inima, mentine sanatatea oaselor si joaca un rol important in profilaxia si in tratamentele cancerului. Cantitatea zilnica recomandata este de 280mg pentru femei si 350gr pentru barbati. Persoanele care sufera de diabet, femeile gravide si sportivii necesita o cantitate mai mare de magneziu.
Fierul se numara printre cele mai importante minerale.
100 gr de frunze Moringa sau 25 gr de pulbere de frunze sunt suficiente pentru a asigura necesarul de fier zilnic al unui adult,care este de 10 – 20 mg
Fosforul este important in realizarea metabolismului in cellule cat si pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Acest mineral este important in mentinerea echilibrului acido-bazic in intregul corp. Frunzele Moringa contin 100mg fosfor in 100 gr,iar pulberea obtinuta din frunzele uscate contine o cantitate dubla.
Cuprul
Seleniul
Sulful
Vitamine:
Vitamina C
Vitamina B B1,B3,B5,B6,B7,B9,B12
Vitamina A
Vitamina E
Proteine
Aminoacizii izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina trebuie asimilati prin hrana, deoarece organismul uman nu ii poate produce singur.
In special pentru vegetarieni, vegani sau cei care consuma numai hrana raw este foarte important consumul de proteine vegetale cum ar fi cele din Moringa, din sucul de orz verde sau algele AFA. Pulberea de frunze Moringa contine 926 mg de triptofan la 100gr, din care creierul nostru produce hormonul starii de bine. Pe langa Moringa Oleifera triptofanul se regaseste in cantitati considerabile in banana, susan, ananas, alge AFA, papaya.
Grasimi
Acizi grasi
Acidul oleic
Clorofila
Polifenolii
Flavonoli: epicatechina, catechina
Salvestrol
Provine din latinescul ‘salvare’, apartine grupei fitoalexinelor, care sunt anticorpii pe care plantele ii formeaza impotriva mucegaiului, a bacteriilor, a virusilor, a radiatiei ultraviolete si a insectelor. Aceste substante impiedica formarea celulelor canceroase. Celulele tumorale mor, in timp ce cele sanatoase raman neafectate. Salvestrolul este amar si este continut intr-o cantitate benefica sanatatii doar in culturile ecologice. De aceea oamenii care se hranesc cu produse biologice sunt mai protejati impotriva cancerului.
Salvestrolul nu combate doar cancerul. Are si proprietati antioxidative, aniimflamatoare , aseptice, antivirale, de protectie neuronala.
Salvestronul nu se gaseste doar in Moringa Oleifera, ci si in anghinare, creson, rucola, germeni de soia, morcovi salbatici, telina, vinete, dude, struguri, macese, frunze de ciulini, boabe de paducel. Majoritatea sunt produse care nu se intalnesc in hrana noastra zilnica.
Termenul de salvestrol a fost marcat de profesorul britanic de chimie clinica Gerry Potter pentru o grupa aparte a substantelor nutritive din plante,care reactioneaza cu o enzima CYP1B1. Aceasta enzima se gaseste in celulele tumorale , nu in cele normale.
Testele de laborator au demontrat capacitatea de distrugere a celulelor canceroase in proportie de 95%.